Post-processing kovových filamentů

Jak správně upravit výtisky z kovových materiálů? Přesně to jsme zjišťovali u nizozemského výrobce těchto filamentů Colorfabb a využili jejich zkušenosti, které vám nyní chceme předat.

Prvním krokem je broušení

Po vytištění je třeba model (či jeho jednotlivé části) ručně obrousit pomocí brusné houbičky, brusného papíru (zrnitost 280) a sady pilníčků. Doporučujeme začít u malých detailů a hran. Má to své výhody, protože když v tu chvíli omylem zbrousíte i větší plochu, nemusí to ničemu vadit. Až se k těmto plochám dostanete, zbrousíte je znovu a stejnoměrně. Tím si ušetříte čas s další prací na případných opravách a úpravách.

Zároveň je třeba dávat pozor na teplo, které při práci s kovovými materiály může vznikat! S teplotou skelného přechodu kolem 55 °C je docela snadné model trvale deformovat. Nesmíme totiž zapomínat, že z určité části se stále jedná o plast (PLA). Konkrétnímu místu na modelu se tedy při broušení věnujte vždy jen na několik sekund. Pomoci může také broušení pod vodou, které pomůže zabránit hromadění tepla a tvorbě prachu. Rozhodně je třeba trpělivost. Cílem je model co nejvíce vyhladit a na kovových částicích vytvořit rovný povrch. Díky hladkému povrchu nejsou na modelu žádná místa, kde by se mohla uchovávat špína a stíny a tím pádem se bude krásně lesknout. Pokud chcete část modelu ještě zvýraznit a docílit u ní ještě většího lesku, doporučujeme po počátečním broušení pokračovat na těchto místech v broušení jemnějším brusným papírem o zrnitosti 600.

Pohrát si s leštěním

Jakmile máte model vyhlazený, je čas vrhnout se na leštění. K tomu je možné použít například malý lešticí kotouč namontovaný na starém vrtáku. Zkrátka stačí navštívit železářství. Potom je nejjednodušší umístit vrtačku do svěráku a nechat ji zapnutou, zatímco tiskem přejíždíte přes kolečko. A další tip? Použijte starý vrták, abyste si tímto svůj nový hned nezničili. Přece jen totiž na něj působíte silou z boku a na to primárně nebyl určen.

Leštěte opatrně a obrňte se trpělivostí. Stejně jako u broušení se při leštění může model rychle zahřát a byla by škoda promrhat veškerou tu práci! Udělejte si čas a přejíždějte mezi několika místy, aby materiál stihl vychladnout. Nejlepších výsledků docílíte, když na několik sekund tlačíte výtisk na kolečko velkou silou a pohybujete s ním nahoru a dolů velkými tahy. 

A co se stane, když je materiál vyleštěn? Filament obsahuje drobné částice kovového prášku ve formě kuliček. Cílem během post-procesingu je vytvořit na těchto kuličkách rovný povrch a docílit tak lepšího odrazu. Čím hladší byl model už při broušení, tím více kovových částic při leštění zasáhnete. Tmavší tóny mohou vypadat jako speciální patina, ale jsou to jen zbytky z leštění. Pokud chcete docílit ještě většího lesku určité části modelu, je možné ještě použít čistič na kovy.