Typy povrchů tiskové podložky

Při 3D tisku musí člověk myslet na spoustu věcí. Jednou z nich je i povrch tiskové podložky. I ta má totiž velký význam pro vzhled výsledného modelu. Je třeba vzít v úvahu materiál, který budete používat i to, zda je s vaší tiskárnou kompatibilní. Čistá a dobře přilnutá první vrstva je zásadní pro úspěšný 3D tisk a velká část (ne)úspěchu závisí třeba právě na použité desce. Každý tiskový materiál má své vlastní charakteristiky - od snadného použití, přes teplotu až po odolnost proti nárazu - všechny tyto vlastnosti zajišťují různou přilnavost mezi jednotlivými druhy materiálů a vybranou podložkou. Tisková podložka může být jednoduchá od hliníku až po speciálně navržené povrchy. Jak se v nich vyznat? Čtěte dál.

Hliníková PCB

V současné době má řada tiskáren vyhřívanou podložku. Některé z nich jsou vyrobeny z lité hliníkové desky potažené PCB vrstvou (litý versus válcovaný hliník za studena, protože se teplem nedeformuje) a lze na ně použít lepidla či jiné adhezivní přípravky a materiály.

Sklo

Sklo (nejčastěji borosilikátové sklo) je dalším běžně používaným povrchem tiskové podložky. Pokud potřebujete opravdu rovnou, pevnou, hladkou a nelepivou podložku, je to volba pro vás. Sklo má nízkou tepelnou vodivost a díky tomu se zahřívá pomalu a rovnoměrně. Při používání doporučujeme používat 3dlac, Magigoo, lepidla či jiné pásky a adheziva. 

Výhodou je například snadné čištění, odolnost, rovný a bezchybný povrch a snadné odstranění výtisku z podložky po jejím vychlazení a také velmi hladká spodní vrstva modelu. Na druhou stranu je třeba mít na paměti, že sklo je velmi křehké a je třeba s ním zacházet opatrně.

Kapton

Jedná se o nejstarší metodu, kdy se používala skleněná či kaptonová páska. Kaptonová páska se běžně používá v elektronice, protože je tepelná izolace, ale naopak ve 3D tisku se používá k rovnoměrnému rozdělování tepla na podložce a může dokonce udrží například ABS bez použití lepidla. Pozor na její poškození při odjímání výtisku, protože není nejlevnější a byla by škoda ji brzy zničit.

PEI 

Často používaným řešením je také PEI fólie. Polyethermidie (PEI) je plast, který má jedinečné vlastnosti především co se přilnavosti týče. Pozor však na správné vyrovnání podložky tiskárny. Jedná se však o cenově přívětivé řešení, které zajišťuje skvělou přilnavost a vydrží teplotu až 170 °C. Navíc se lehce instaluje a používá a vydrží. Je však třeba ji pravidelně čistit (vodou či isopropylenem). Dnes je také možné kromě hladké varianty zvolit saténový či zrnitý plát. Nicméně pozor právě na přilnavost, protože je díky ní se výtisk či deska může špatnou manipulací lehce poškodit.

Garolite

Garolite (jinak také Pertynax) je jedním z nejméně obvyklých materiálů tiskových podložek, ale s některými zajímavými vlastnostmi. Je to tkanina ze skleněných vláken impregnovaná epoxidovými pryskyřicemi a vytvrzená pod tlakem. Dodává se v listech, které jsou silné 3 - 10 mm (tenčí listy by mohly způsobit prohnutí či jiné deformace v důsledku smrštění výtisku). Nylon je známý tím, že moc nedrží na površích jako je sklo, PEI apod, ale s garolitem si rozumí a drží i bez lepidel a jiných adhesivních přípravků.

BuildTak

Jedná se o víceúčelovou fólii, která se snadno instaluje (nejlépe na hladkém skle) a lze na ní tisknout téměř všechny druhy materiálů (jako například HIPS, Wood, Flex či ABS). Zajišťuje dobrou přilnavost, je odolný, výtisky se z něj snadno snímají a jeho údržba a čištění není náročné. Nicméně pokud zkalibrujete nevhodně a tisková hlava bude příliš blízko povrchu desky, může nastat potíž při odstraňování výtisku.

Akryl

Zřídka můžete najít tiskárny, které mají pouze akrylovou nebo jinou plastovou desku, a ty obvykle využívají navíc nějakou formou vyměnitelného listu pro lepší přilnavost. Robo 3D C2 například používá něco jako modrou malířskou pásku, ale jsou to malé černé čtverečky speciálně určené k tomuto účelu. A jsou tu i další varianty.

Existují i ​​jiné formy tiskových povrchů, ale ty jsou mnohem méně časté, řeší je konkrétní výrobci a nacházejí se pouze na daném modelu nebo značce tiskárny. Například keramika apod.