Který svítící filament svítí nejvíc a nejdéle?

Test svítivosti filamentů

Udělali jsme jednoduchý test. Každý z vytisknutých vzorků jsme nasvítili na 30 sekund pod UV lampou a sledovali jak dlouho a jak moc bude svítit.

 

 

Tisková struna s anglickým názvem glow in the dark je běžné PLA, PETG, ABS, TPU, do kterého jsou přimíchány fosforeskující částice absorbující světlo. Po nasvícení tak začne zářit. Můžete si vytvořit jedinečné dekorace například pro Halloween, vánoční stromeček a radost uděláte i dětem. Uplatnění najde také tam, kde potřebujete označit důležité prvky - například rámečky vypínačů, šipky naznačující směr východu nebo únikové cesty.

Výhody a nevýhody svítících materiálů?

Tisk probíhá stejně jako jste zvyklí u klasického PLA, PETG, ABS nebo TPU. Esteticky je tento materiál zkrátka jedinečný. Můžete ho také kombinovat se standardními barvami PLA, PETG, ABS, TPU. Důležité je vědět, že svítící složka ve filamentu je jemně abrazivní a při větším množství protisknutého materiálu může běžně používanou mosaznou trysku zdeformovat. Proto doporučujeme použití trysek tvrzených.

Materiály, které jsme porovnávali: PLA značek Spectrum, FIlament PM, Fiber3D, Devil Design, Smartfil a PETG značky Spectrum. Po nasvícení jsme pozorovali úbytek záření v čase.

První fotografie pořízená bezprostředně po osvětlení.

Druhá fotografie 5-7 minut po nasvícení.

Třetí fotografie: cca 20 minut po nasvícení.

Nutno dodat, že mnohé výtisky byste ve tmě našli i po této době ale fotoaparát toto již nezachytil. Cvičené oko zvyknuté na tmu by však vidělo výtisky ještě cca 15 minut po nasvícení.

 

2 - 3 místo - Devil Design PLA - modré 

2 - 3 místo - Filamen-PM (Plasty Mladeč) PLA  - zelené 

4 - 5 místo - Smartfil PLA - zelené

4 - 5 místo - Fiber3D PLA - modré

6 až poslední - Fiber3D PLA - ostatní barvy - fialová, červená, zelená.

Spectrum svítí hodně do zelena, modrá je poněkud jemnější, sytější odstín čekejte u Devil Design struny, oproti tomu Smartfil svítí velmi jemným zelenobílým světlem a Mladeč má krásný zelený nádech podobně jako Spectrum to je ale proti PLA od Filament PM jasnější. Struny Fiber 3D svítí nádherně ihned po nasvícení, odstíny jsou krásně syté ale svítivost mizí velmi rychle. Zatím co u ostatních jsme fotili ještě 20 minut po nasvícení u této značky už po 10 minutách fotoaparát nezvládl světlo zachytit. Výjimkou byl modrý filament, který svítil déle. Rozdali jsme dvě sdílená místa a to jen proto, že se nám dva odstíny špatně porovnávali - lidské oko líp zvládá kontrast tmy a zelené než modré. 

Jakou značku si tedy vybrat?

Můžete se řídit pořadím a nebo jako my, zkušenostmi. Filament PM a Devil Design skvělá dostupnost, u Spectrumu občas narážíme na výpadky ve výrobě. Smartfil máme zase na menších cívkách a vzhledem k tomu, že je svícení jemnější, může najít uplatnění tam, kde nechcete docílit efektu cirkusového stanu. Fiber3D ano máme ale! Prostě přestává svítit příliš brzo a to je za nás velká škoda. A pokud vám ani tato rada nepomohla, tak sáhněte po vzorcích, které můžete na našem e-shopu také zakoupit.

Informace jsou platné k listopadu 2022!!! Výrobci mohou v průběhu času měnit složení a množství aditiva a tak se může svítivost mírně lišit.

Na závěr ještě trocha inspirace..... třeba na Haloween (PLA modrá Devil Design). :-)

 

                                                                             

Hvězdy tanečního parketu

Kromě materiálů svítících ve tmě existují také fluorescenční/luminiscenční barvy. Ty září pod UV světlem a využít je můžete například na diskotékách. Mnozí tyto barvy upřednostňují i pro běžné použití kvůli jejich jasnějším a výraznějším odstínům. Většina značek nabízí zelenou, oranžovou a žlutou (jedná se o Plasty Mladeč, Spectrum či Filamentum) a Smartfill nabízí kromě neonové žluté ještě růžovou.