Co s prázdnými cívkami od filamentu a jak je správně recyklovat?

Kdo z vás se ještě nepozastavil nad tím, kam vyhodit prázdné cívky od filamentů? Pro 3D tiskaře je to nekončící výzva. Odpověď se navíc může velmi lišit v závislosti na tom, o jakého výrobce filamentu se jedná. Každý totiž může používat jinou cívku, respektive materiál, ze kterého je vyrobena. Jak se v tom tedy vyznat? 

Napadlo vás někdy, že spolu s 1kg materiálu kupujete ještě asi 400gramů obalu? Ano je to cívka, kartonová krabice, folie přes tuto cívku a další folie přes krabici. A to je hodně obalů. U nás ve firmě to dělá několik tun ročně. Když je roztřídíme, roztřídíte pomůžeme tak nejen sobě.

TYP CÍVKY MATERIÁL CÍVKY KAM PATŘÍ?
Transparentní cívky 330 g - 1 kg PC (polykarbonát) (7) PLASTY (zpravidla žlutý kontejner s příslušným označením)
Černé cívky 0,5 kg - 5 kg PS (polystyren) (6) PLASTY (zpravidla žlutý kontejner s příslušným označením)
Bílá cívka Fiberlogy  ABS (Akrylonitrilbutadienstyren) (9)   Směsný odpad (černý kontejner)
Kartonová cívka  PAP (karton) (23) PAPÍR (zpravidla žlutý kontejner s příslušným označením)
Černá cívka Smartfil PP (polypropylen) (5) PLASTY (zpravidla žlutý kontejner s příslušným označením)
Šedá cívka Verbatim HDPE (2) PLASTY (zpravidla žlutý kontejner s příslušným označením)

 

Ve většině případů je použitý druh materiálu na cívce uveden. Někdy však tato informace chybí, takže jediná varianta je ověřit u výrobce či využít cívku jinak. Fantazii se meze nekladou a na internetu se dá najít spousta tipů. Od lampiček, otočných podávacích "talířů" přes kola až po zásuvku na nářadí ve vaší dílně. Kutilové si využití prostě najdou. Pokud se však tímto směrem vydávat nechcete a zároveň byste rádi snížili množství plastového odpadu, jsou tu další možnosti. Například koupit filament bez cívky. Či vrátit prázdné cívky výrobci. Někteří pro ně totiž dokáží najít další uplatnění. 

A ještě doplňující informace. Z každé cívky navíc každý výrobce a prodejce odvádí "daň" společnosti, která eviduje pohyb obalů, u nás je to Eko-koM. Tato povinost je daná zákonem.

Naše evidenční číslo u EkoKomu naleznete na každé naší faktuře.