Jak vytvořit 3D model z fotografie? Aneb umění litofanie

Litofanie je poslední dobou velmi rozšířenou zálibou mezi 3D tiskaři a kutily. Jedná se o zobrazení obrazů na trojrozměrném modelu za použití světla. Můžete použít svíčku, LED či obyčejnou žárovku. Pomocí různě průhledných fólií a stínotisků vytváří krásnou hru světel. Jednoduše totiž proměníte oblíbenou fotografii či obrázek na 3D objekt a vytvoříte tak originální a pěkný dárek.

Jak vytvořit dílo pomocí litofanie krok za krokem:

Zjednodušeně řečeno stačí vybrat obrázek, pomocí příslušného programu jej z 2D převedete na 3D a získáte STL soubor. A potom už stačí vytisknout. A teď trošku konkrétněji.

K dispozici je několik programů, které dokáží obrázek zpracovat tak, abyste z něj mohli dál tvořit tzv. litofán. Většina těchto nástrojů funguje na stejném principu. Z fotografie získáte model v souboru STL. Využít lze třeba i Photoshop. Konkrétní program najdete také například zde, ale existují i jiné. Po nahrání obrázku se vytvoří 3D model a stačí stáhnout STL formát. Ještě předtím je však dobré se na obrázek podívat a případně upravit, aby odpovídal vašim představám. Stačí si pohrát s nastavením. Například maximální velikostí, tloušťkou, okraji, nejtenčími vrstvami či hloubkou základny (stojanu) apod. Důležité je také, zda zvolíte pozitiv či negativ, zda budete chtít obrázek zrcadlově či nikoliv, zda ho tam chcete mít jednou či opakovaně atd.

Tipy pro tisk litofánu:

Stejně jako u každého jiného modelu by měl být tisk jednoduchý. Nejsou vyžadována žádná další nastavení, ale je třeba mít na paměti několik drobností.

Při vertikálním tisku je nejlepší nastavit výšku vrstvy co nejnižší.
Čím jednodušší obrázek, tím bude model pro tisk přesnější. Protože chceme všechny detaily, je lepší, když nebudete tisknout vysokou rychlostí. Snažte se ji udržovat nižší než 33 mm/sek. Nastavení výplně na 100 % umožní světlu, aby lépe fungovalo. Nepoužívejte průhledné filamenty. Doporučujeme filament PLA bílé barvy. Osvědčil se nám například tento. Ale vybírat můžete z různých variant.
Osvědčilo se nám nepřevádět některé fotografie do negativu (což se v mnoha zdrojích dočtete), ale nechat pozitiv.

Tak směle do toho a vytvořte pro sebe či své blízké krásnou památku. A pokud hledáte jiný dárek, máme k dispozici originální trička, které potěší každého 3D tiskaře a další drobnosti.