3D tisk v roce 2024

Spousta nových 3D tiskáren uvedených na trh. Příliv nových, začínajících 3D tiskařů. Noví výrobci filamentů, a nové filamenty. Velmi vydařený rok 2023 přinesl zásadní změny v oblasti hobby a semi-profi 3D tisku. V tomto článku naleznete predikce, extrapolace, a samozřejmě také spekulace na téma co nás čeká v roce 2024.

Co že se to vloni stalo?

V roce 2023 definitivně skončil závod o co nejlevnější 3D tiskárnu. Kdo že vyhrál? To je fuk. Důležité je, že sotva funční klony klonů, které vyžadují 4 hodiny práce na každé 2 hodiny tisku, už nikoho nezajímají. 

Proč? Protože Bambu Lab. Může se nám to líbít, nebo nemusí, faktem ale je, že Bambule nabídly novou úrovneň uživatelské přívětivosti, kde se nemusíte zajímat o 3D tisk, abyste si něco 3D vytiskli. Tento aspekt, v kombinaci s nemilosrdným poměrem cena/výkon/dostupnost způsobil, že zejména model X1C se během roku 2023 stal novým etalonem, novým vzorem toho, co se od takové 3D tiskárny očekává. Rychlost bez ztráty kvality, plně automatická kalibrace včetně první vrstvy, wifi a ideálně i kamera s AI, bdící nad průběhem tisku.

Bambu Lab Tiskárny stěna

A co bude dál?

Vyhlídky do nového roku jsou pozitivní. Zájemci o spolehlivé a výkonné 3D tiskárny budou mít podstatně větší výběr, a po nákupu nových a moderních strojů pak pošlou ty starší a po záruce na prodej. Zájemci o levné 3D tiskárny si tak mohou snadno přijít ke slušnému stroji za výprodejovou cenu, nebo za ještě lepší cenu na bazaru.

Výkonnější a dostupnější

Bambu Lab udal tón, konkurence ale nespí. Již v roce 2023 jsme mohli slyšet odpověď od Creality v podobě K1 Max, nebo třeba tu od Flashforge, s modely Adventurer 5M a 5M Pro. Nekteří výrobci jsou o krok dál a snaží se uspět s lepšími specifikacemi. Například Flsun, oznámil modely S1 a T1, chlubící se dvojnásobnými tiskovými rychlostmi, nebo Qidi Tech, a jeho tiskárny s aktivně vyhřívanou komorou.

Hranice mezi hobby a profi 3D tiskárnami se tak bude rapidně zmenšovat. To bude příležitost i pro firmy, pro které by 3D tisk mohl přinést řešení problémů s dodavatelským řetězcem (ceny přepravy zboží šly rapidně nahoru), a problémů se skladovými zásobami.

Rozlišit signál od šumu

Některé firmy, dříve vyrábějící čistě hobby 3D tiskárny se mnohem více zaměří na profi trh a vývoj industriálních strojů. Zákazníci, kteří byli zvyklí věřit jedné značce si tak budou muset najít nového favorita, což bude ale těžší než dříve. Nejen kvůli většímu výběru, ale také vůli tomu, že influencerů a recenzentů 3D tiskáren přibývá, a kvalita a důvěryhodnost jejich recenzí klesá. 

(Ne)hynoucí Open Source

Tradiční Open Source duch bude nadále skomírat, rozhodně ale nevymizí a nejspíše se transformuje do nějaké nové podoby. Raketový nárůst oblíbenosti Klipperu a zprávy o odemčení Bambu Lab firmwaru pro komunitní modifikace jsou světlem naděje.

Na co se těšit

  • V roce 2024 nás čeká uvedení do prodeje výše zmíněných FLSUN delta 3D tiskáren. Bude se realita blížit marketingovým slibům o 1200 mm/s rychlostech? Budou se jiní výrobci inspirovat?
  • Můžeme se také těšit na tisk ve velkém: Elegoo se předvede s obřím modelem Orange Storm Giga, a i Bambu Lab nejspíše vyslyší volání komunity a vyrukuje s velkoformátovým modelem. Bude zaměřený čistě na firemní klientelu, nebo bude dostupný všem?
  • Prusa XL začne kralovat ve své vlastní toolchanger kategorii. Expedice objednávek konečně reálně nabyde na obrátkách, jak uživatelé začnou chápat, že toochanger není jen na barevný tisk. Objeví se seriózní alternativa?

Orange Storm Giga od Elegoo

 Zdroje: