Převod z GCODE na STL

Zajímalo vás někdy, jestli by šlo převést hotový GCODE soubor zpátky na STL model? Tento proces samozřejmě není něco, co by 3D tiskař běžně potřeboval.
Povědomí o něm se ale může hodit.

Proč bych to dělal?

Představte si například, že najdete na staré SD kartě gcode naslicovaný pro vaši starou 3D tiskárnu, a vy byste si jej chtěli zkusit vytisknout na té nové. Původní 3D model samozřejmě dohledat nemůžete, ve chvíli kdy to potřebujete, a tak si vzpomenete, že by šla vyzkoušet tato metoda.

Nebo třeba chcete vytvořit model hexagonální mřížky, či dekoraci s motivem hilbertovy křivky. Pro začátečníka může být modelování těchto vzorů v CAD programu obtížné, a přitom ve sliceru je to otázka několika kliknutí. Stačí vybrat příslušný druh výplně, nastavit požadovanou hustotu, a poté nastavit počet vrchních (a/nebo spodních) plných vrstev na 0.

Service_icons  TIP: V Prusa Sliceru lze takto vytvořený model rovnou vyexportovat jako OBJ
(avšak ne přímo jako STL).

 

Jak na to?

V případě jednodušších modelů (jako je ten na obrázku), není pro úspěšnou konverzi potřeba nic extra. Používáte-li Prusa Slicer, můžete na gcode klasicky poklepat myší a otevřít jeho vizualizaci v prográmku Prusa Slicer G-code viewer. Zde pak kliknete na menu Soubor a zvolíte Exportovat Trasy extruderu jako OBJ. 

OBJ patří mezi formáty, se kterými většina slicerů umí nativně pracovat, můžete jej tedy rovnou importovat. Nechte jej jen opravit algoritmem, který zacelí otevřené hrany. S takto vytvořeným modelem pak můžete běžně pracovat, a exportovat jej jako STL nebo 3MF projekt.

Jak na to jinak?

Výše popsaný proces je ten nejjednodušší, u složitějších modelů by ale trvalo opravování OBJ modelu do nekonečna. Seznamte se tedy s webem gcode2l.com. Jedná se o online nástroj, který umí s g-kódovými daty pracovat komplexněji. Jeho výhodou je bezplatný provoz, uživatelská přívětivost a slušná efektivita.

V neplacené verzi máte pro zpracování vašeho souboru k dispozici 4 GB paměti a 5 minut času, vlézt se do těchto limitů vám pomůže nastavení rozlišení a míry zjednodušení modelu. Zjednodušení modelu je klíčové, v neplacené verzi tedy nelze očekávat vyrenderování všech detailů. Po dokončení rekonstrukce si můžete pomocí vestavěného 3D prohlížeče prohlédnout výsledný soubor STL.

 Omezení

Jak vás již určitě napadlo, převádění gcode na stl přináší řadu omezení. Do vygenerovaného modelu se započítají všechny pomocné struktury, jako límec a podpěry. Ve složitých modelech vzniknou artefakty, a samozřejmě tolerance modelu budou rozhozené. I takto hrubě zrekonstruovaný model ale může posloužit třeba jako vzor pro opětovné vymodelování originálu v CAD programu.