Programy pro 3D modelování

Výběr správného programu pro 3D modelování není jednoduchá záležitost, obzvláště pro začátečníky. K dispozici jsou desítky možností, přičemž každý program má jiné zaměření. 3D modelování je totiž samo osobě široký pojem, zahrnující jak tvorbu mechanických součástek, tak i „sochání“ a práci s texturami pro vytvoření více organicky vypadajícího modelu. Zahrnuje jak jednoduché programy na úrovni Malování ve Windows, tak i pokročilé programy, složité jako Photoshop.

Abychom vám pomohli si vybrat, představíme vám 5 nejrozšířenějších 3D modelovacích programů. Každý z nich lze získat a používat zcela zdarma a najdete na ně spoustu návodů, mnohdy i v češtině, například na YouTube.

Tinkercad

Service_icons_1 Tinkercad | Create 3D digital designs with online CAD | Tinkercad

Tinkercad je webová aplikace od firmy Autodesk. Tato firma stojí i za dalšími, pokročilejšími programy (AutoCAD, Fusion 360). Tinkercad se neinstaluje, funguje přímo ve vašem webovém prohlížeči, takže můžete začít tvořit během několika minut a přístup ke galerii vašich modelů máte odkudkoliv. Je navíc plně v češtině.

Modelování v této aplikaci funguje na velmi jednoduchém principu, skrze který se ale dají vytvořit i velmi složité modely. Pracujete s předdefinovanými 3D objekty, jakoby LEGO kostičkami, kterým ovšem můžete měnit rozměry a orientaci, a pak je seskupujete, nebo odečítáte.

Své hotové modely pak můžete exportovat do formátu STL, pro tisk na 3D tiskárně. V Tinkercadu také můžete vaše modely rozhýbat v prostředí se simulovanou gravitací, a můžete vytvářet také elektrické obvody a bloky kódu.

Tinkercad ukázka rozhraní

DesignSpark Mechanical

Service_icons_1 Mechanical Software | CAD & 3D Modelling Software | DesignSpark (rs-online.com)

DSM se oproti Tinkercadu instaluje do počítače a nemá žádný cloud pro ukládání nebo sdílení modelů online. Funguje také jen ve Windows – verze pro Mac není. Pokud vám tato omezení nevadí, potěší Vás, že tento program rozjedete i na starších počítačích, je plně v češtině, funguje zcela off-line a téměř bez registrace (při stažení jen vyplníte krátký dotazník).

Díky DesignSpark Mechanical si můžete rychle osvojit uvažování a pracovní postup nezbytný pro jiné, pokročilejší CAD 3D programy. Začnete vytvořením 2D náčrtu, jehož části můžete následně vytáhnout do 3D. Za pár minut tedy vytvoříte i složitější model, včetně zaoblení nebo zkosení hran, což v Tinkercadu jde udělat jen velmi komplikovaně.

Kromě exportu do STL/OBJ pak tento program nabízí i DXF, a nativní RSDOC formát pro uložení či sdílení projektů. Základy práce s tímto programem se můžete naučit u nás během našeho Individuálního kurzu.

DSM ukázka rozhraní

Fusion 360

Service_icons_1 Compare Fusion 360 vs Fusion 360 for Personal Use | Autodesk

Fusion 360 je již profesionální CAD software. Instaluje se do počítače, podporuje všechy operační systémy a je plně  Je určený pro industriální návrhy, s funkcemi jako vyhodnocování namáhání, kterému budou vystaveny součásti vašeho produktu.

Tento program je primárně placený, s ohledem na školy a na oblíbenost 3D tisku v široké veřejnosti je ale přístupný i zdarma pod výukovou, či pod hobby licencí. V této verzi sice nedisponuje všemi funkcemi, stále je ale výkonnější než výše zmíněné alternativy.

Funguje opět na principu transformace 2D náčrtu do 3D, s tím, že plně podporuje parametrické modelování – snadno zde upravíte jakoukoliv akci, kterou jste při vytváření modelu provedli. Jednotlivé 2D i 3D prvky na sobě také mohou být závislé, i složitý návrh tak můžete upravit změnou jediného parametru.

S využitím toho programu naplno vám mohou pomoci kurzy z naší nabídky.

Fusion 360 ukázka rozhraní

Blender

Service_icons_1 Download — blender.org

Blender je nejen zcela zdarma i pro komerční použití. Instaluje se do počíače a funguje bez cloudu, je navíc open-source. Díky tomu je kolem něj obrovská komunita uživatelů, přinášející kromě návodů také možnost doinstalovat nejrůznější rozšíření v podobě pluginů a scriptů v jazyce Python.

Ačkoli je Blender složitější na osvojení, nabízí ohromnou škálu funkcí. Je to velmi univerzální nástroj, jehož využití sahá od vytváření modelů postav, herních objektů (pro počítačové i deskové hry), přes práci s texturami, po tvorbu filmových animací se speciálními efekty. Do verze 2.8 Blender obsahoval dokonce herní engine pro tvorbu interaktivních třírozměrných aplikací.

FreeCAD

Service_icons_1 FreeCAD: Váš vlastní 3D parametrický modelář

FreeCAD je další oblíbený open-source program, který ve složitosti stojí zhruba mezi DSM a Fusion 360. Lze jej vylepšovat pomocí komunitních pluginů a nabízí dokonce integraci s OpenSCADem, pro příznivce modelování pomocí kódu.

Podobně jako ve Fusion 360 je zde k dispozici možnost otestovat váš 3D model v pohybu, plánování tras pro CNC, možnost simulovat zatížení 3D objektu a spousta dalších pokročilých funkcí.

Cenou za přístup ke všem těmto výkonným funkcím je ovšem zastarale vypadající, pro někoho možná méně přehledné uživatelské rozhraní (které si ovšem můžete přizpůsobit).

FreeCAD  ukázka rozhraní

 Tip na závěr:

Jak vytvořit 3D model bez modelování, například z fotografie, se dozvíte v tomto článku o litofanii.