Srovnání Prusa vs. Bambu

Je tomu zhruba 10 let, co 3D tisk začal nabývat na popularitě u široké veřejnosti, u tzv. spotřebitelů. Podoba spotřebitelského 3D tisku se za tu dobu změnila k nepoznání: co bylo dříve doménou nadšenců do technologií a bastlířů, kteří museli být schopni si sehnat součástky, přijít na to, jak je pospojovat dohromady, a pak si ještě sestavit vlastní firmware, je nyní dostupné stejným způsobem jako mobilní telefon nebo televize.

Velký díl odpovědnosti za tento příznivý vývoj nesou dvě firmy: naše domácí, česká firma Prusa Research, a čínská firma Bambu Lab. Budeme je porovnávat na základě jejich vlajkových produktů: Original Prusa i3 MK3S+ & Original Prusa MK4, a Bambu Lab P1P & Bambu Lab X1 Carbon, ale i obecněji, dle toho, komu mají co nabídnout.

Prusa Research

Firma Prusa Research dobře pamatuje ony nesmělé začátky 3D tiskové revoluce - byla u ní od samého začátku. To se velmi odráží v jejím přístupu ke svým 3D tiskárnám a k jejich uživatelům, je to její silnou stránkou a zároveň její kritickou slabinou.

Všechny Průšovy 3D tiskárny vždy byly dostupné nejen jako sestavené stroje, ale také jako stavebnice, přestože je to pro firmu mnohem náročnější způsob – každý díl se musí testovat na kvalitu zvlášť, a je potřeba vydat a udržovat kvalitní návod na sestavení. Prusa Research exceluje v obojím a poskytuje tak zákazníkům přidanou hodnotu v podobě zážitku ze sestavování jejich vlastního stroje; detailní manuál se pak hodí také v případě, že je potřeba vyměnit či nahradit některý z dílů. Firma sama pak poskytuje sady pro upgrade tiskáren na novou verzi, pro případy, kdy by zakoupení celé nové tiskárny neprošlo schválením (ať už od manželky, nebo od nadřízeného orgánu).

Možnost výměny dílů za lepší, dostupnost náhradních dílů, a celkově Open-Source duch, kterým jsou tiskárny Original Prusa známé, jsou pak další charakteristickou výhodou a argumentem v jejich prospěch. Tiskárny z řady MK3, a podle očekávání i MK4, jsou jako bájná Theseova loď: rozbitý díl můžete vždy snadno nahradit, vždy budou dostupné alespoň kopie. Můžete se tak spolehnout, že tiskárna zakoupená dnes vám bude v nějaké podobě sloužit klidně ještě za 10 let (byť to už tou dobou třeba nebude "Original" Prusa :) ).

Jako možná jediný výrobce 3D tiskáren pak Prusa Research dbá na udržitelnost a ekologii při výrobě svých produktů. K modelu MK3S+ je k dispozici celá brožurka uvádějící uhlíkovou stopu vzniklou při výrobě tohoto modelu a vyjmenovávající aktivity, které firma vyvíjí k jejímu snížení.

Original Prusa MK4

Bambu Lab

Firma Bambu Lab je výrazně mladší (2020) a tak základy 3D tiskové revoluce nepamatuje. To ale nevadí, protože si vyrobila revoluci vlastní – její tiskárny otřásly trhem díky své míře autonomie, dosažené implementací pokročilých senzorů a umělé inteligence.

To vše je doplněno skvěle integrovanou a uživatelsky přívětivou aplikací Bambu Studio, na přípravu modelu pro tisk, která zároveň umí ovládat tiskárnu na dálku a ukáže vám postup tisku díky kameře a provázaným notifikacím.

Tiskárny Bambu Lab jsou také hned k dispozici, do týdne od objednání vám přijde zásilka, a v ní tiskárna připravená na spuštění a použití. Všechny slíbené funkce jsou od začátku přítomny a fungují spolehlivě, s minimální potřebou zásahu uživatele. Oba modely si dokonce samy hlídají svůj stav a proaktivně uživateli sdělí, uvolní-li se řemen nebo je-li třeba zkontrolovat, jestli je první vrstva opravdu v pořádku.

Podobně skvěle funguje i rozšíření AMS, což je multi-materiálové rozšíření v podání Bambu Lab. Jeho spolehlivost není ani zdaleka 100 %, zvláště ne při použití filamentů jiných značek než Bambu Lab, stále však strčí do kapsy všechny komerčně dostupné alternativy. AMS poslouží jako drybox - je vzduchotěsně uzavíratelné a má přihrádky na silikagelové vysoušeče; hlavní výhodou však je, že při výměně barev si samo filament navine zpět na špulku. Možnost použít 4 různé barvy většině uživatelů postačí, a komu ne, pro ty je tu možnost zapojit dohromady až 4 AMS jednotky k jedné tiskárně.

Bambu_Lab

Shrnutí - jak vybrat?

Přestože se principy a produkty společností Prusa Research a Bambu Lab liší, obě společnosti vyrábějí vysoce kvalitní a spolehlivé 3D tiskárny. Důležitými faktory pro výběr mezi nimi jsou samozřejmě pořizovací cena a kvalita výtisků, v praxi ale bývá klíčový poměr mezi časem nutným pro obsluhu tiskárny (kalibrace, nastavování před tiskem, údržba...) a množstvím výtisků, které ze stroje dostanete.

V tomto poměru (alespoň v době psaní tohoto článku) vítězí tiskárny Bambu Lab, díky své rychlosti tisku, uživatelské přívětivosti a relativně malé poruchovosti. Je znát, že tyto tiskárny pocházejí ze světa, kde o díly není nouze a kde vývojáři mají vždy k dispozici ten nejlepší hardware.

Koupí tiskárny od Prusa Research si ovšem uživatel nekupuje jen stroj tlačící plastový drát skrze uzoučký otvor, nýbrž vstupenku do 3D tiskařské komunity. Prusa Research vyvíjí aktivity pro podporu vzdělávání v oblasti 3D tisku, účastní se setkání s makery a uživateli po celém světě, poskytne vám skvělou zákaznickou podporu ve vašem jazyce, vyvíjí software zdarma pro všechny, provozuje galerii 3D modelů zdarma pro všechny, mini ZOO se třemi alpakami... a k tomu všemu jakoby navíc dostanete kvalitní 3D tiskárnu.

Ideálním řešením je vlastnit tiskárny obou společností: MK4 vám dá možnost snadno měnit trysky, jeden tisk tak může být super rychlý a další zase super detailní, nebo můžete třeba použít trysku z nerezové oceli na experimentování s food-safe tiskem. Bambu Lab X1 Carbon vám bleskově vystřihne model z ABS. MK3S+ je takový kalašnikov mezi 3d tiskárnami, bude fungovat i v zaprášené dílně a opraví ji i malé dítě. P1P vyniká svým poměrem cena/výkon.

Ať už se rozhodnete pro kteroukoliv 3D tiskárnu, nejlepší volbou je koupit ji od nás! Rádi vám pomůžeme s výběrem kvalitního stroje přesně pro vaše potřeby, poskytneme zaškolení a zákaznickou podporu na míru, a k tomu výběr ze široké škály filamentů – o takovém si Průša i Bambu mohou nechat jen zdát.

MK4_nozzles (Malé)

 

Bambu Lab
X1 Carbon

Original Prusa
MK4

Bambu Lab
P1P

Original Prusa i3 MK3S+

Rozměry tiskové plochy

256×256×256 mm

250×210×220 mm

256×256×256 mm

250×210×210 mm

Rychlost tisku Benchy

24 minut

20 minut

35 minut

1h 21 minut

Automatické nastavení první vrstvy

Ano

Ano

Ano

Nutno donastavit manuálně

Zakrytování

Ano

Ne

Ne

Ne

Osvětlení tiskové plochy

Ano

Ne

Ne

Ne

Wifi konektivita

Ano

Ano

Ano

Ne

Kamera

Ano

Ne

Ano

Ne

Zdroje obrázků:

  • https://www.prusa3d.com/cs/produkt/original-prusa-mk4-2/
  • https://www.printables.com/cs/model/498272-nozzle-box-for-prusa-mk4xl#preview