Rozdíl mezi mosaznou, tvrzenou a nerezovou tryskou

8 Mosazná tryska

Mosazné trysky jsou nejdostupnější a nejoblíbenější volbou pro FDM 3D tisk. Mosaz je cenově dostupná a snadno obrobitelná, její největší výhodou je ale to, že je skvělým tepelným vodičem. To znamená, že dobře přenáší teplo z topného článku na filament, který se díky tomu taví rovnoměrně a kontrolovatelně.

S mosaznou tryskou zvládnete vytisknout většinu základních filamentů které vyžadují teplotu do 275 °C, tedy PLA, PETG, ABS i ASA, TPU, dokonce i Nylon v základní verzi bez příměsí. Pokud vám ovšem padlo oko na filamenty obohacené o karbonová vlákna či jinou abrazivní příměs, mosazná tryska se brzy obrousí a kvalita vašich výtisků vezme rychle za své. Tyto tvrdé příměsi obrušují trysku jak zevnitř, když jí prochází natavený filament, tak i zvenku, když zavadí o již položené vrstvy výtisku, a to až o desítky mikronů.

MicrosoftTeams-image (9)

8 Tvrzená tryska, kalená tryska

Chcete tisknout filament, který má v názvu CF (carbon fiber), GF (glass fiber), AF (aramid fiber)? Chcete vyzkoušet ve tmě svítící materiály nebo např. Steelfil a jiné kovové kompozity? Pak potřebujete trysku z tvrzené či kalené oceli. Oproti mosazi jsou tyto trysky dražší, investice se vám ale vrátí díky jejich vyšší odolnosti proti opotřebení a možnosti tisknout i ty nejnáročnější materiály. Zatímco mosazné trysce nedoporučujeme důvěřovat při teplotách nad 275 °C, tvrzená ocel vám skvěle poslouží minimálně do 400 °C, což je dokonce víc, než kolik zvládnou běžně používané hotendy.

Co se týče rozdílu mezi tvrzenou a kalenou tryskou, velmi zjednodušeně, tvrzená ocel je tvrdší, ale může být křehká. Kalená ocel je o něco měkčí, je však pružnější, a tedy odolnější pro některé způsoby použití. Povrch kalené trysky se méně obrušuje a tisk je proto přesnější a bez chyb. Je navíc ideální pro ironing – vyhlazení poslední vrstvy výtisku.

Service_icons

Po instalaci nové tvrzené trysky doporučujeme provést PID kalibraci (pokud ji vaše tiskárna umí), na teplotu se kterou nejčastěji tisknete.

 

MicrosoftTeams-image (8)_1

 

 

 

 

 

 

 

8 Stainless steel tryska

Mosazné i tvrzené trysky sdílejí jednu nevýhodu, kterou jsme zatím nezmínili: nedoporučují se pro tisk předmětů, které přijdou do styku s potravinami. Pro skutečně food-safe 3D tisk je nezbytné použít trysku z nerezové oceli, tedy stainless steel. Pouze nerezová ocel je zcela netoxická a nereaguje s jinými materiály, díky své tvrdosti se také neobrušuje a nedochází tak ke kontaminaci tištěného předmětu.

8 Kompozitní trysky, speciální trysky

A pokud chcete svého 3D miláčka rozmazlit ještě víc? Chcete svému 3D miláčkovi naložit ještě tvrději?

V tom případě jsou tu pro vás prémiové trysky, z nichž nejznámější je Olsson Ruby. Tělo této trysky je vyrobené z mosazi nebo ze slitiny mědi, do které je vsazená rubínová špička. Tato tryska je tak odolná veškerému opotřebení, její cena je však podstatně vyšší. Další slabou stránkou je také křehkost této trysky – vyvarujte se nechtěné kolizi s ocelovým plátem nebo ráznějšímu postupu při odstraňování zaseklého filamentu!

Další volbou jsou trysky s nano povrchem, například známá Nozzle X od společnosti E3D, nebo její česká alternativa, tryska Durablack. Tyto trysky jsou vyrobeny z odolné slitiny mědi, která zaručuje skvělé tepelné vlastnosti, a následně jsou opatřeny speciálním povlakem „DLC“ (diamantu podobný uhlík) který zajišťuje skvělou kluznost, snadnou údržbu a prodlužuje životnost komponenty.

MicrosoftTeams-image (7)