Kde hledat modely pro 3D tisk?

Chcete nějaký konkrétní 3D modelu, avšak nemáte příležitost a nebo zkušenosti si jej vytvářet od píky? Proč si neulehčit práci a neztrácet čas? Mnohdy stačí jen zapátrat. Často lze totiž najít STL soubor zcela zdarma. A že nevíte, kde přesně hledat? Přinášíme vám seznam webů, na kterých najdete modely 3D ke stažení. Zjistíte například, co na nich lze najít, čím jsou specifické a zda jsou zdarma či zpoplatněné. 

1) Thingiverse.com

Jasná volba pro většinu uživatelů. Nabízí volně dostupné modely pro 3D tisk v STL formátu a najdete tu i širokou škálu modelů hraček. Kromě více než 9000 souborů zde můžete najít i nejrůznější lekce a školení.

Na běžné výtisky se nejvíce hodí PLA či PETG a dají se vymyslet nejrůznější barvy i materiály jako dřevo, mramor či duhový.

2) Grabcad.com

Tento web ocení především profesionální konstruktéři, kteří zde mohou najít různé modely v CAD formátech. Je tu více než 27000 technických modelů, nicméně faktem je, že není primárně určen jen pro 3d tisk. 

Z širokého výběru technických materiálů na tyto výtisky můžete vybírat například zde. K dispozici jsou také vzorečky!

3) Cgtrader.com

Zde jsou k dispozici především profesionální modely a je využívaný i velkými firmami. Řada modelů je zde k dispozici i zdarma, jiné za rozumnou cenu. Je jich zde více než 13000. 

4) TurboSquid.com

Databáze téměř milionu 3d modelů, které o cení především profesionální tvůrci vizuálních obsahů. Některé z nich naleznete i zdarma. Nabízí řadu formátů včetně STL, nicméně ačkoliv jsou vizuálně skvělé, avšak mnoho z nich není upraveno na 3d tisk a nelze to nijak vyfiltrovat. Navíc jsou všechny modely zpoplatněny.  

5) 3Dwarehouse.sketchup.com

Na těchto stránkách si přijdou na své především architekti, designéři bytových prostor, ale také ti, kteří se pohybují v oblasti dopravních prostředků či strojů. Můžete si zde však také zvolit variantu vyhledání pouze 3d tisknutelných modelů, nicméně i ostatní modely lze upravit ve spolupráci 3dprintcloud. Najdete jich zde více než 38000.

6) Cults3d.com

Modelů pro kutily i profesionály, především designéry, je na těchto stránkách více než 5000. Můžete zde vyhledávat podle různých podskupin jako například šperky, umění, architektura apod. Mnoho modelů je zdarma, některé jsou nabízeny za rozumnou cenu.  

7) Pinshape.com

Nabízí více než 13000 STL souborů a to jak placených, tak zdarma. Stránky jsou velmi uživatelsky přívětivé, jednoduché a lehce se na nich orientuje. Na své si přijdou začátečníci i profesionální designéři.

8) 3dshook.com

Z těchto stránek budou nadšeni především kutilové a nadšenci do 3d tisku. Můžete zde vybírat z více než 1500 modelů z nichž některé jsou zdarma. Nicméně většina je zpoplatněna, ale cena je přijatelná.

9) 3dexport.com

Stránky se zaměřují na vizuální obsah a nabízí více než 1000 skvělých a zpoplatněných modelů a můžete si jednoduše vyfiltrovat 3d tisknutelné modely.

10) Yeggi.com

Vyhledávač Yeggi.com prohledá všechny databáze, které jsme zmiňovali výše, takže pokud chcete jednoduše "vygooglit" nejvhodnější model, může vám dobře a rychle posloužit.

Existuje i mnoho dalších. Za zmínku stojí například: Instructables.com, Prusaprinters.org, Myminifactory.comZortrax library či vyhledavače STLfinder.com, 3dmdb.com a další.

A některé modely si můžete stáhnout i na našich stránkách. Například skvělý stojánek na vánoční stromeček?