Jak tisknout vícebarevně při jedné hlavě?

Chcete vytvořit vícebarevný tisk, ale vaše tiskárna má jen jeden extruder? Není třeba zoufat. I přesto je totiž několik variant a jednoduchých možností, jak vytvořit různobarevné modely. Jak na to? 

1) Multimateriál uprgrade

Je možné zakoupit Multi material upgrade 2S (MMU2S), který umožňuje tisk až pěti materiálů zároveň. Je navíc velmi spolehlivý a nabízí řadu vylepšení jako například senzor filamentu F.I.N.D.A. či chytrou čistící věž. 

2) Použijte držák a fixy

Kutilové vymysleli i další vychytávku, jak si můžete barevně tisknout a to velmi jednoduše a to bez nákupu speciálních filamentů či upgradů a další práce. Stačí si vtisknout držák na fixy, kterým vede filament a výsledek? 

Video vytvořili Tinkerine

3) Duhový filament 

Další možností je koupit si duhový materiál. V naší nabídce najdete materiály PETG, PLA či SILK. Získáte tak originální vzhled a tyto materiály se navíc snadno tisknou. Odstíny, které uvidíte jsou: perlová, stříbrná, mosazná či zlatá.

4) Tisk po vrstvách čili výměna vláken

Touto metodou získáte různé barvy pro různé vrstvy vašeho modelu. Je to relativně jednoduchý proces a lze ho provést na většině strojů FDM. Jak? Pozastavíte tisk tam, kde chcete vyměnit barvy, tryska se posune, vytáhnete stávající filament, vyměníte za nový, vytlačíte ho a můžete opět tisknout. 

5) Nabarvení filamentu 

Pro barevnost výtisku můžete také využít modelářské barvy. Stačí popustit uzdu fantazii, vzít štětec a kreativně si výtisk doladit dle svých představ. 

6) Palette

Toto externí zařízení umožňuje spojování materiálu, čímž vytvoříte selektivně barevné výtisky jediným extruderem a hotendem. Palette přijímá až 4 různé barvy a spojuje je dohromady do jednoho souvislého vlákna. Je to podobné jako při výměně a barvení vláken, ale paleta je autonomní, což znamená, že můžete lépe vybírat, které části modelu jsou vybarveny.