Chyby při 3D tisku - 1 - Nevytlačuje se filament

TISKAŘŮV PRŮVODCE NEJČASTĚJŠÍMI CHYBAMI PŘI 3D TISKU

Postupně Vám budeme představovat jednotlivé díly našeho průvodce pro začínající tiskaře, který se zabývá chybami při 3D tisku a jejich řešením. Budeme se snažit, abyste díky těmto textům dosáhli vyšší kvality vytisknutých modelů a ušetřili drahocenný čas při řešení problémů s tiskem. Vše bude doplněno o reálné fotografie a tipy pro nastavení softwaru. Takže začněme!


Na začátku tisku se nevytlačuje filament

Jste čerství majitelé 3D tiskárny? Pak se velice často můžete setkat s tímto problémem, naštěstí existuje velmi snadné řešení.  Pokud extruder nevytlačuje tiskovou strunu, na vině je pravděpodobně jeden z následujících čtyř důvodů. Projdeme každý z nich a vysvětlíme, jaká nastavení vám mohou pomoci.

1. V extrudéru není před zahájením tisku dostatek filamentu

U většiny extruderů dochází k samovolnému úniku plastu při vysoké teplotě. Horký plast má sklon vytékat ze špičky trysky při předehřevu před samotným tiskem a rovněž na konci tisku, během postupného chladnutí hotendu 3D tiskárny. Pokud už došlo k tomuto úniku plastu, potrvá několik sekund, než se do extruderu opět doplní chybějící filament. Pokud se tedy snažíte spustit tisk ihned poté, co došlo k vytečení plastu z trysky, tisk začne se zpožděním. Chcete-li se tomuto vyhnout, zkontrolujte před tiskem, zde je v trysce plast a je připraven k vytlačení. Než začnete tisknout samotný model, nechte vytisknout tzv. skirt – kolečko tisku kolem modelu vymezující tiskový prostor. (V Simplify3D nastavíte Skirt v záložce Layer pomocí Include Layer. Některým bude více vyhovovat ruční posuv struny před tiskem, což nastavíte v Machine cotrol panel v kartě Jog Cotrols pomocí Extrude.)

 2. Tryska je blízko k podložce

V případě, že není výška trysky nad podložkou dostatečná, dojde k zablokování otvoru trysky a nezbude dost místa, aby filament mohl vyjít z extruderu. Nejsnáze tento problém poznáte, když je na začátku tisku vynechána jedna nebo dvě vrsty a další jsou již vytištěné obvyklým způsobem.

V programu Simplify3D je možné dělat velmi jemné úpravy polohy osy Z (i ostatních os), aniž by bylo nutné měnit model. Polohu trysky změníte v nastavení procesu v záložce G-code pomocí nabídky Offset G-kod. Tuto hodnotu zvyšujte po malých krocích, dokud nebude dostatek místa mezi tryskou a bedem.

 3. Hnací kolečko extruderu obrousilo filament

U většiny 3D tiskáren je pro posuv filamentu tam a zpět použito ozubené hnací kolečko. Zuby na hnacím kolečku se „zakousnou“ do struny a tím přesně řídí její polohu. Pokud zjistíte, že část struny chybí nebo naleznete plastové hobliny, hnací kolo odstranilo příliš mnoho plastu. V takové případě se zuby nemají za co zachytit a posun 3D struny se tedy nezdaří. Podrobněji se tomuto problému budeme věnovat v některém z příštích příspěvků na blogu - v kapitole Obroušené vlákno.

 4. Extrudér je ucpaný

Pokud žádný z výše uvedených návodů nepomohl vyřešit Váš problém, pak je pravděpodobné, že je extruder ucpaný. To se může stát v případě, když se cizí nečistoty zachytí uvnitř trysky, nastavená teplota byla pro materiál struny moc vysoká nebo chlazení extrudéru není dostatečné, a struna se tak přitavila uvnitř hotendu. K ucpání trysky může také dojít, když přecházíte z tisku jednoho typu materiálu na jiný nebo pokud používáte méně kvalitní materiál, či materiál s flitry apod. Ať už je příčina jakákoliv, ucpaný extruder může vyžadovat demontáž, pro méně zběhlé v této problematice je vhodné se obrátit na výrobce tiskárny. Pokud čistíte trysku sami, použijte tenký drátek. Nám se osvědčila tenká kytarová struna "E". Nastavte teplotu na 295°C, zaveďte filament a prostrčte drátek ze spodní strany asi 2 cm dovnitř trysky.

TIP! Nahřátým extruderem lze protlačit 3D strunu rukou. Pokud se vám to nedaří, extruder nemusí být ucpaný, ale může být i málo nahřátý. Překontrolujte teplotu např. pomocí infrateploměru, odpovídá-li vámi nastaveným hodnotám. Pokud se teplota značně liší, je potřeba najít chybnou součástku (topné tělísko, termistor,...) a tu pak vyměnit za novou.

Citováno: www.simplify3d.com/support/print-quality-troubleshooting/