Philament vs. Fillamentum - Srovnání průsvitných PLA

Přemýšlíte nad průsvitným materiálem, ale nemůžete se rozhodnout, který je pro vás ten pravý? Přiblížíme Vám danou problematiku a srovnáme dva konkrétní zástupce, abychom vám vaše rozhodování usnadnili. 

Prvním testovaným byl materiál od výrobce Philament. Struny od tohoto evropského výrobce jsou v naší nabídce zatím krátce, ale vynikají širokou nabídkou speciálek, které nabízí využití v mnoha odvětvích. Možná ani netušíte, že filament může být např. antistatický, ale to Vám přiblížíme někdy příště. Dnes nám jde spíše o prostup světla materiálem. Pro designéry ale i ostatní z Vás může být zajímavým efektem průsvitnost modelu. O materiálu řekneme, že je průsvitný neboli translucentní, pokud se jím šíří světlo a z části se rozptyluje. Typickým příkladem může být mléčné sklo. Průsvitných filamentů existuje na trhu již celá řada, běžně pod označením "transparent". Pokud ale chceme opravdu něco výjimečného, a to materiál jehož průsvitnost bude co největší a bude se tak blížit sklu čirému, musíme zabrousit do řad speciálních filamentů.

FILAMENT - PLA HIGH TRANSPARENT

Od značky Philament je v této kategorii k dispozici vysoce průsvitný materiál PLA High Transparent, který byl měl vynikat oproti ostatním transparentním PLA strunám kromě vysoké průsvitnosti především tím, že nemá nežádoucí nažloutlé zabarvení.  

Pro testovací tisk na 3D tiskárně Prusa i3 MK2 bylo použito nastavení:

Výška vrstvy: 0,15 mm
Použito perimetrů: 1
Vase mode (infill 0%)
Rychlost tisku testovaného materiálu: LOW-700mm/min ; HIGH-2800mm/min
Teplota trysky: 210°C
Ofuk materiálu dle tiskárny: 150%
Bylo použito: VELOCITY PAINTING pro otestování rozdílné průsvitnosti materiálu pomocí různé rychlosti tisku
 
Pro naše testování byl zvolen model vázy.
 
Hodnocení struny Philament PLA High Transparent:
 
Tisk byl bezproblémový, vlákno je po vytištění celkem průsvitné. Nažloutlé zabarvení, jak deklaruje výrobce, model nemá. Nicméně po naplnění vázy vodou, voda lehce prolíná.
  
DSC_1617_upraveno    DSC_1619_upraveno2
 FOTO: PLA High Transparent Philament
 
 
 
 
FILLAMENTUM - PLA CRYSTAL CLEAR "ICELAND BLUE"

Jako druhý materiál si představíme filament PLA Crystal Clear "Iceland Blue" od firmy Fillamentum. Zvolili jsme 3D strunu v krásné modré variantě, ale v nabídce je i odstín Crystal Clear bez zabarvení. Crystal Clear, stejně jako první testovaný materiál, má vynikat vysokou průhledností bez nežádoucích žlutých tónů. Fillamentum je velmi oblíbená tuzemská značka s širokým portfoliem výrobků, která má své místo i na mezinárodní úrovni. Svou kvalitou v mnohém předčí ostatní výrobce na trhu, proto jsme se do testování pustili s velkým očekáváním.
 
Tisk proběhl opět na tiskárně Prusa i3 MK2 a tiskové parametry byly rovněž totožné:

Výška vrstvy: 0,15mm
Použito perimetrů: 1
Vase mode (infill 0%)
Rychlost tisku testovaného materiálu: LOW-700mm/min ; HIGH-2800mm/min
Teplota trysky: 210°C
Ofuk materiálu dle tiskárny: 150%
Použito
VELOCITY PAINTING
 
Hodnocení struny Fillamentum PLA Crystal Clear "Iceland Blue":

Výtisk je velmi zdařilý, materiál se dobře tiskne a jeho modré tóny vám přiblíží nádhernou islandskou lagunu, jež skrývá i ve svém jménu. Dle subjektivního hodnocení se tento výtist zdá více průsvitný než předešlý model. Při testu vodotěsnosti, na rozdíl od prvního testovaného, neprosákla ani kapka vody. 
 
DSC_1624    DSC_1625
 FOTO: PLA Crystal Clear "Iceland Blue" Fillamentum
 
VÍTĚZ TESTU
Vítězem našeho minitestu se stal materiál PLA Crystal Clear "Iceland Blue" od Fillamentum. Materiál nezklamal svou průsvitností a ani při testu vodotěstnosti. 

Testoval Tomáš N.