Zamotaná cívka: tikající bomba dlouhých tisků. Jak se toho vyvarovat?

Zamotaná cívka... Domníváme se, že mnoho 3D tiskařů tento problém zná. Schválně, kolik z vás už se někdy rozhořčilo až rozčílilo na výrobce, že strunu špatně navinul? Bohužel vás ale musíme vyvést z omylu. Cívky se namotávají strojově a jejich překřížení, podvlečení či zamotání při návinu je tedy téměř nemožné. Na začátku procesu se struna vsune do aretačního otvoru uvnitř cívky a strojově se namotává. Po namotání požadovaného množství se proces ukončí, struna přestřihne, zaaretuje a zavaakuuje. Krásně tento postup zpracoval ve videu například český výrobce Filament PM

A jak se tedy může struna uvolnit? Jednoduše při ruční manipulaci. Stačí pouhé vytažení z fólie a konce struny z pozičního otvoru. Tím může dojít k povolení a postupně to může vést až k "zasukování". Cívka se totiž různě uvolňuje a posouvá a i proto se tento problém objevuje třeba až v později v průběhu tisku. Pokud by byla struna špatně namotána již od výrobce, bylo by to viditelné na vrchní vrstvě filamentu na cívce už při začátku manipulace s cívkou. 

Řešením je odmotání. Doporučujeme po použití cívky vždy co nejpevněji držet konec filamentu a po celou dobu a to až do jejího upevnění do pozičního otvoru nepouštět. Při opětovném použití je dobré pár otoček odmotat a ujistit se tak, že se struna nezamotala. Tvrdší materiály s příměsí při položení na bok hrozí vyvlečení filamentu, takže doporučujeme na to dávat pozor. Tipů, jak udržet strunu při tisku napnutou, je celá řada. Přes její brždění molitanem, použití nejrůznějších držáků či vodítek. Především u kilogramových cívek, které jsou materiálem naplněny až téměř k okraji cívky, je velmi žádoucí tato vodítka používat a předejít tak nepříjemnostem. Nikdo si totiž nepřeje zkažený tisk či další problémy, které v důsledku zamotání mohou nastat.