Trpělivost a učení se z vlastních chyb aneb tipy pro kvalitní 3D výtisk

Znáte to známé pořekadlo "I mistr tesař se někdy utne?" Domníváme se, že mnohdy opravdu platí. Na našem blogu jsme již dříve zveřejnili článek s chybami při 3D tisku a jak je napravit. Jsou to nejčastější problémy, se kterými se při 3D tisku můžete setkat. Zkušený tiskař je většinou již zná a dokáže si s nimi poradit. Nicméně i po letech praxe se může stát, že vás 3D tiskárna respektive materiál nemile zaskočí a překvapí. Zaměříme se nyní na naše konkrétní zkušenosti a poznatky z praxe. Protože jak praví další pořekadlo - chybami se člověk učí.

"Když se mi výtisk nepodaří podle představ, začnu vždy přemýšlet nad tím, co daná tiskárna potřebuje a jak si pohrát s nastavením. Nedokážu ani říci, který materiál se mi tiskl nejhůř. Prostě každý potřebuje své. Stejně jako každá tiskárna potřebuje své. Co jsem totiž za dobu, kdy tisknu, pochopil, je to, že opravdu v minimálním procentu případů by za pokažený výtisk mohla vada materiálu," popisuje náš kolega František Mikuš. 

Při každém tisku bere v potaz tloušťku modelu, rychlost tisku, teplotu a další proměnné a samozřejmě upravuje podle potřeby. Může se také stát, že se tryska s konkrétní barvou stejného výrobce bude na rozdíl od barev ostatních ucpávat. Většinou to lehce vyřeší upravení teploty. Konečný vzhled modelu lze také ovlivnit správným postprocessingem. 

Pravdou však je, že například materiál PMMA od Devil Design jsme opravdu dlouho ladili, než se dal model považovat alespoň za obstojný. Zpočátku se vůbec nedařilo. Ať už šlo o teploty či chlazení, vše mělo velký dopad na výsledný výtisk. Předchozí zkušenosti chyběly a proto trvalo, než jsme byli s modelem spokojeni. Vyplatila se prostě trpělivost. 

PMMA Devil Design ; zleva: teplota 225 °C, teplota podložky 100 °C, ventilátor 45 % / teplota 225 °C, teplota podložky 110 °C, ventilátor 20 % / teplota 225 °C/ teplota podložky 110 °C a ventilátor 0 % 

Dalším problémem může být zajištění dostatečné přilnavosti k podložce u speciálních materiálů. V tomto směru se nám osvědčilo Magigoo.

Důležité je také nezapomínat na správné skladování a vlhkost. Materiál mnohdy stačí vysušit. Jsou to důležité drobnosti, které se však vyplatí nepodceňovat. 

                                                                         Stejný materiál, stejný design výtisku, jiná tiskárna a jiné nastavení