PMMA: průsvitný a odolný filament pro zkušené tiskaře

PMMA filament je plast používaný pro FFF metodu 3D tisku. Hlavní výhodou je jeho odolnost. Na druhou stranu je třeba říci, že není odolnější než dražší a silnější materiály jako například polykarbonát. PMMA má méně než poloviční hustotu skla, ale má srovnatelnou čirost a absorpci UV záření. Po vytisknutí rozptyluje světlo. Je určen především pro zkušené tiskaře. Je potřeba najít na tiskárně správné nastavení.

Co to je PMMA a k čemu se používá?

PMMA nebo také polymethylmethakrylát je silný, lehký, lesklý termoplast odolný proti nárazu a je průsvitný. Používá se například jako alternativa skla odolná proti rozbití. Můžete jej tedy najít například jako ochranu na lední ploše místo skla nebo na světlech automobilů. Pro 3D tisk má výhodu vysoké odolnosti, tuhosti a malé flexibility. Je rozpustný v acetonu a není vhodný pro styk s potravinami. Propustnost světla je asi 92 %. Jak jsme již zmínili, jeho hlavní výhodou je však odolnost. Pevnost v tahu je 65 MPa ohybová pevnost až 97 MPa.

Dopručená teplota tisku je mezi 225-245 °C a podložku je třeba zahřát na 80-90°C. Pozor na nižší teploty, protože ve výtisku se kvůli nekonzistentnímu průtoku materiálu mohou objevit bubliny. A správně zahřátý heatbed zamezí kroucení a odchlypování od podložky. Podle naší zkušenosti nevadí ani teploty kolem 100°C. Pro co největší průhlednost je třeba také hlídat rychlost a chlazení. Je to totiž materiál mnoha tváří a výtisk může pokaždé vypadat trošku jinak. Platí tedy, že větší průsvitnost bude u tenkostěnných objektů a u modelů s menší hustotou výplně (infill). A čím větší rychlost, tím lepší lesk a průsvitnost. Chlazení také zaručí lepší průsvitnost, avšak na úkor pevnosti. Z naší zkušenosti měl výtisk při zapnutí větráčku tendenci se lámat po vrstvách.

Zleva: nižší rychlost, bez chlazení, s chlazením

Díky průzračnosti a síle v jednom balení je PMMA vlákno, které může být skvělým uchazečem ve vašem arzenálu 3D tisku. Pokud hledáte průsvitné nebo čiré materiály, jsou k dispozici PETG, polykarbonát, přírodní PLA a „čirý“ ABS (s přidanými aditivy).