Jak vybrat 3D tiskárnu

3D tiskárny nám umožňují zhmotnit naše myšlenky řádově do několika hodin. Proto si nacházejí cestu do mnoha domácností, do škol i do firem. Zvažujete-li i vy vstup do světa 3D tisku, napovíme vám, která kritéria jsou klíčová a co to obnáší vlastnit 3D tiskárnu.

Vše si ukážeme na konkrétním příkladu 3D tiskárny PWS400K od pražské firmy Print With Smile, kterou po několik měsíců testujeme v naší prodejně.

3D tiskárna PWS400K na stole

otaznik Co od 3D tisku očekávám

Jakým 3D tiskařem chcete být? Razíte heslo, že i cesta je cíl, a těšíte se, že se při užívání 3D tiskárny něco přiučíte? Brouzdáte rádi po internetových fórech a po YouTube a vyhledáváte si recenze a návody? V takovém případě vám budou vyhovovat i levnější 3D tiskárny, které si postupem času můžete vylepšovat a přizpůsobovat vašim představám.

Nebo byste byli raději, kdyby vaše 3D tiskárna byla od začátku vždy k dispozici a spolehlivě chrlila výtisk za výtiskem s minimem nastavování a oprav? Pak doporučujeme si připlatit (například právě za skvěle vyladěnou tiskárnu PWS400K), a rozhodně se obloukem vyhnout tiskárnám Ender od Creality.

Pokud plánujete, že budete 3D výtisky prodávat, a že si tak na sebe vaše 3D tiskárna sama brzy vydělá, jsme tu abychom vám řekli, že to není tak jednoduché. Pro začátek si můžete přečíst náš článek o naceňování 3D tisku.

rozmery Umístění 3D tiskárny a pracovní prostor

Každá 3D tiskárna zabírá místo, a má tendenci ho časem zabrat více a více. Například, PWS400K potřebuje plochu o rozměrech alespoň 60 x 65 cm a 80 cm na výšku (včetně držáku na filament). Mělo by se jednat o rovnou a pevnou plochu, aby snesla vibrace, které každá 3D tiskárna produkuje.

Kromě stolku pro tiskárnu samotnou budete potřebovat místo pro náhradní tiskové pláty, pro filamenty, místo pro náhradní díly a různé nářadí. Budete potřebovat nejméně jednu volnou zásuvku (3D tiskárna mívá odběr mezi 100 a 300 W). Doporučujeme ale počítat s alespoň dvěma zásuvkami na každou tiskárnu, abyste měli prostor pro zapojení dodatečné kamery, LED osvětlení, nebo třeba sušičky na filament.

velký výtisk na PWS400K

Blog_icon_screwkey Výrobce a jeho podpora

Před výběrem konkrétního modelu uděláte dobře, když si prověříte výrobce. Zjistěte si, zda a jakým způsobem poskytuje záruční podporu, zda vydává firmwarové aktualizace a hlavně, jaký slicer (software pro přípravu 3D modelu pro tisk) je možno s tiskárnou používat.

V našich vodách jsme zvyklí, že je slicer ke stažení zdarma; takto tomu je i u Print With Smile, která k tiskárně poskytuje odzkoušené profily do oblíbeného PrusaSliceru. U levnějších tiskáren z Číny se ale může stát, že zdarma je dostupná jen základní, velmi ořezaná verze softwaru, přičemž plná verze je za předplatné.

lupa Podle čeho vybrat stroj

Vyhřívaná podložka (100, či 110 °C), vyměnitelné tiskové pláty a senzor pro nastavení první vrstvy jsou dnes samozřejmostí u každé 3D tiskárny. Co by samozřejmostí být mělo, ale stále není, je možnosti Wifi připojení, umožňující ovládání stroje na dálku. Vlajkové modely všech značek tuto funkci jistě budou mít, k levnějším modelům si ji však uživatelé musejí dokoupit dodatečně. Naše PWS400K disponuje Wifi připojením hned v základu a využívá populárního a moderního ovládacího rozhraní Klipper.

Dalším důležitým faktorem je samozřejmě tiskový prostor, který tiskárna poskytuje. PWS400k nabízí standardní kapacitu 235 x 235 x 260 mm, kde poslední číslo uvádí maximální výšku výtisku. U mnoha výrobců se stává, že udávaná hodnota neodpovídá reálně použitelné tiskové kapacitě, raději tedy počítejte s pár milimetry méně, než je uvedeno v reklamním banneru. Mnoho začátečníků dělá chybu, že chtějí sehnat tiskárnu s co největší tiskovou kapacitou, v praxi ale platí, že levnější tiskárny nabízející tiskovou plochu větší než 300 x 300 milimetrů se velmi špatně kalibrují a bývají nespolehlivé.

U FDM 3D tiskáren (to jsou ty, které tisknou vlákno namotané na špulkách) je klíčovým faktorem maximální teplota hotendu (někdy se uvádí jako teplota trysky). Od této hodnoty se totiž odvíjí, jaké všechny druhy vláken, neboli filamentů, tiskárna zvládne zpracovat.

  • Největší množství tiskáren nabídne maximální teplotu do 260 °C. To bohatě stačí na "takové to domácí šolíchání" a tisk základních materiálů, jako PLA, PVB, PETG, Flex (TPU), a při pomalých rychlostech i na ABS či ASA.
  • Lepší je ale pořídit si tiskárnu, která zvládne teploty do 300 °C. Takové stroje mívají lepší konstrukci extruderu a navíc po nich můžete chtít výrobky s vyšší tepelnou odolností. Přibude vám možnost tisknout specializované varianty PETG, dále také PCTG, nylon (a jeho varianty), polykarbonát, polypropylen, apod.
  • PWS400K nabízí kromě základní třistastupňové varianty také variantu osazenou hotendem RAPTOR od českého výrobce Protoprint, dosahující až 500 °C. S takovým hotendem, doplněným o vhodné chlazení a uzavřeným v boxu potom vytisknete i ty nejvíce profi materiály.

Mainsail rozhraní