Výměna hotendu u tiskáren Bambu Lab

Věděli jste, že umět správně vyměnit trysku a hotend patří mezi základní dovednosti každého 3D tiskaře? Ne? Přečtěte si, proč se trysky mění a jak na to. Ano? Pojďte si s námi i tak zopakovat základy. 😊 V tomto článku se zaměříme na tiskárny Bambu Lab P1P, P1S, a X1 Carbon, o výměně hotendu na tiskárnách Prusa se dozvíte více zde.

Proč?

Nejčastějším důvodem k výměně trysky bývá ten, že z ní najednou nevytéká filament. To se může stát při zavádění, nebo i během tisku. Důvody jsou různé, a každý z nich má své řešení, mnohdy je ale nejefektivnější celý zasažený díl vyměnit. Výměna je také nasnadě, došlo-li k fyzickému poškození trysky, či například ke zkřivení hotendu v oblasti heatbreaku.

V lepším případě se tryska mění i dobrovolně. Chceme-li tisknout z tzv. abrazivních materiálů, je třeba použít trysku z tvrzené (či kalené) oceli. Model X1 Carbon tímto typem trysky disponuje již v základu od výrobce, modely P1P a P1S mají ale v základu trysku z nerezové oceli. O rozdílech mezi tryskami do 3D tiskáren jsme se již dříve rozepsali v tomto článku.

Drtivá většina 3D tiskáren má v základu nainstalovanou trysku s průměrem 0,4 mm. Vyzkoušet ale můžete i trysky s menším, či větším průměrem. Zjednodušeně řečeno se s jejich pomocí dá dosáhnout detailnějších výtisků (budou se ale tisknout déle), anebo zrychlení tisku (za cenu lehké ztráty detailů).

Co potřebuji?

U 3D tiskáren Bambu Lab je tryska nedílnou součástí hotendu, celý hotend (chladič, heatbreak, topný blok a tryska) je jeden díl. Díky tomuto modernímu designu lze výměnu provést za studena a odpadají také problémy s unikáním filamentu okolo heatblocku kvůli špatnému utažení. Výrobce přikládá k tiskárnám jednu náhradní hotend sestavu bez elektroniky, případně si můžete vybrat na našem e-shopu mezi verzemi s už nainstalovaným topným tělískem, thermistorem, a ventilátorem.

20230926_144621

Potřebujeme tedy pouze:

  • nový hotend dle vašeho výběru
  • imbusový klíč H2

Hodí se také:

  • miska na šroubky

Jak na to?

1. Vyjměte z 3D tiskárny filament.

2. Ujistěte se, že máte dostatečný přístup k tiskové hlavě (pokud máte P1S, nebo X1C, opatrně sundejte skleněné víko).

3. Počkejte, až teplota hotendu klesne pod 30 °C, pak vypněte tiskárnu zadním vypínačem vedle napájecího kabelu.

Service_icons TIP: Vytiskněte si háček na bezpečnější zavěšení krytu extruderu.

 

4. Plastový kryt hotendu je spojen se zbytkem tiskové hlavy kabelem od tiskového ventilátoru a je připevněn pouze pomocí magnetů. Opatrně kryt sejměte, a odložte ho doleva na hlazenou tyč. Za kabel netahejte, ani jej neodpojujte.

5. Opatrně vytáhněte z PCB desky
3 konektory: topné tělísko, thermistor, a ventilátorek hotendu.

6. Odpojené drátky vyhákněte zpoza plastového háčku, aby visely volně.

7. Opatrně vyšroubujte dva šroubky těsně nad chladičem hotendu a vytáhněte je ven.

Bambu_paint

8. Hotend lze nyní pomalu vytáhnout směrem dolů.

9. Postupujte obráceně pro instalaci nového hotendu.

10. V případě výměny mezi tvrzenou a nerezovou ocelí, nebo výměny za jiný průměr trysky zadejte tyto parametry na displeji v nastavení:
Maintenance -> Accessories.

Po dokončení spusťte "Device Self-test" přes displej tiskárny.
Pokud jste při kroku 2. s tiskárnou příliš nehýbali, není nezbytné provádět znovu kalibraci, ničemu to ovšem neuškodí.
(Bambu Studio -> Device -> Calibration vpravo nahoře.)

_____________
Návod s videem v angličtině na stránkách výrobce.